Mitkä asiat ovat lähellä sydäntäni? Koirat, amerikkalaiset vanhat autot, 50-luvun tyylillä toisinaan itseni ehostaminen ja rock´n´roll, näistä elementeistä löytyvät mausteet antamaan oman vivahteensa minun elämääni. Kaiken tämän päälle tuli myös vuonna 2010 äitiys ensimmäisen kerran ja toisen kerran vuonna 2013.

Koulutuksiltani olen datanomi, lähihoitaja ja tuleva sosionomi (AMK).

Ensimmäinen koira meillä oli lapsuudenkodissani kultainennoutaja, sittemmin tuli colliet kuvioihin. Kasvatustyön aloittaminen oli oikeastaan hyvin selkeä siitä saakka, kun ensimmäinen collie tuli meille, eli noin vuonna 1993 ja olin 13-vuotias. Aloittelin isäni kanssa kasvatushommia ja sitten myöhemmin itsenäistyessäni nimi siirtyi minulle. Voin kuitenkin sanoa, että kasvatin isäni tuella molemmat pentueet jo alle 18-vuotiaana ja myös hoidin itse astutukset. Oi niitä aikoja, kyllä siinnä oppi vastuuta.

Pitkäkarvainen collie on loistava monitoimirotu ja siitä on moneen eri harrastukseen, samoin kuin shelteistä. Kuitenkin annan painoarvoa sille, että minulta ei etsitä harrastusvälinettä, vaan kaveria, jonka kanssa voidaan harrastaa, koiran ja omistajan iloksi. Tärkeintä on rakastava ja virikkeellinen koti, josta löytyy ymmärrys collien ja sheltin turkinhoidosta, oikeasta ravinnosta ja liikunnasta. Molemmat rodut voivat kävellä ”kuuhun ja takaisin”, eli ovat pitkiä lenkkejä ja vapautta rakastavia rotuja. Koiran hyvinvoinnin perusedellytys on aktiivinen elämä ja hyvä ravinto.

Meillä on molemmissa roduissa mukavasti menestyneitä koiria, collieissa toko, rallytoko ja agilitykoiria tuloksien kera sekä lisäksi osa on myös kokeillut jotain PK-lajeja, löytyy joitain BH-tuloksia, LT/MH-testattuja ja useammat käyneet näyttelyissä. Shelteissä löytyy rallytokovalio, rallytokossa kisaavia, agilityssä menestyneitä koiria, paimennustaipparin käynyt ja LT/MH-testattuja sekä näyttelyissä käyneitä koiria. Sheltti rotuna on minulle vielä sangen tuore, sillä ensimmäinen sheltti, Hilma, tuli meille vuonna 2012.

Vanhat koirat kunniaan! Meillä on/on ollut pitkäikäisiä kasvatteja ja omistamiani koiria. Vaalin vanhojen koirien virikkeellistä elämää ja nämä saavat elää muun lauman mukana niin kauan, kuin vain kykenevät siihen ilman kipuja ja liikaväsymistä. Vanhalle koiralle tarjotaan oma rauha, mutta myös ne pitkät lenkit ja parhaani mukaan tarjoan kahdenkeskistä aikaa kaikille, mutta etenkin vanhuksille. Seuraan vanhuksia erityisen tarkkaan. Esimerkiksi meidän pian 14-vuotias Rita käy edelleen 5-8km lenkkejä, mutta ei päivittäin, usean kerran viikossa kuitenkin. Se nauttii vielä valtavasti elämästään, ei jää lenkillä jälkeen, ei kipuile lenkkien jälkeen eikä ole uninen ja rakastaa hassutella ja leikkiä.

Tavoitteena tasapainoinen pentue. Hyvän jalostuskoiran tunnusmerkit on minulle muun muassa: selkeät kiimat, hyvä ruokahalu, hyvä kunto, hyvät luonnolliset synnytykset ja hyvät emonvaistot = elinvoimaisuus. Tietenkin ennen astuttamista on monen monen muun oltava balanssissa, kuten terveys ja luonne, rakenteelliset asiat yms. Jokainen meillä syntynyt pentue elää kaiken arkisen elämän keskellä valloittaen koko talon haluunsa ensimmäisten elinviikkojensa aikana. Hyvä pentuaika on sinun tulevan koirasi elämän kivijalka, me panostamme pentuaikaan paljon. Pennut saavat kokemuksia ihmisistä, muista koirista ja vieraista tiloista, erilaisine lattiapintoineen ja ääni- ja hajumaailmoineen. Seuraan pentuja aivan syntymästään alkaen, kuinka ne havainnoivat ympäristöään, reagoivat kokemaansa ja palautuvat niistä. Pidän edellä mainituista asioista kirjaa välillä päivittäin ja välillä viikoittain. Jokainen meiltä maailmalle lähtenyt pentu on äärimmäisen tärkeä, sen elämän alkuun ollaan panostettu paljon ja haluamme myös tietää myöhemminkin, mitä kasvateillemme kuuluu.